Hvordan laver man en blog?

Læsetid: 10 minutter, 47 sekunder
10/03/2020 11:55

Måske du går med drømmen om at starte din egen blog, men har svært ved at komme fra start. Derfor har vi udarbejdet den komplette guide til dig, der gerne vil have de bedste forudsætninger for at skabe den helt rigtige blog. For hvordan opretter man en blog? Og er det lige så nemt, som det ser ud til? Vi fortæller dig meget mere om alt dette, så du ikke længere behøver spekulere over dine mange spørgsmål.

Først og fremmest bør vi tage et kig på, hvad en blog egentlig er. I de senere år er blogging og influencers blevet et marked for sig selv. Nye marketingstrategier er blevet bygget ud fra dette univers, og der er efterhånden både mange penge og stor prestige i at være en dygtig blogger eller content creator.

Hvad er en blog?

Når vi taler om en såkaldt blog, så kan det siges at være en hjemmeside, der jævnligt opdateres med personlige tekster i både korte og lange formater. Her vil der ofte blive delt billeder og andet materiale sammen med teksten for på den måde at skabe et godt og velfungerende indlæg. Som udgangspunkt kan en blog ikke indholdsbestemmes, men der er dog nogle overordnede kategorier, man i dag inddeler forskellige blogs i. Det kan eksempelvis være blogs om tech udstyr, gaming, skønhed, livet som mor eller mode.

Der findes også madblogs, hvor det ikke omhandler personers privatliv på samme vis, som det gør på blogs, der omhandler livet som nybagt mor. Her bliver der i særdeleshed delt billeder og gode råd, som du gratis kan tilgå. Og netop gratis er et ord, der er vigtig i denne sammenhæng. For når det gælder blogs, er det ganske gratis for dig at tilgå dem. Det er også med til at gøre det muligt med et højt antal af læsere hver eneste dag, da det ikke koster læseren noget som helst. Til gengæld er der i dag et stort antal reklamer på de populære blogs, og det giver de forskellige blogs et kommercielt aspekt, der ikke ses i bøger. Nogle af de mest populære kategorier inden for blogs er:

  • Mode
  • Skønhed og makeup.
  • Madblogs
  • Politiske blogs
  • Livsstil som mental styrke og indre ro
  • Træningsblogs

Men hvorfor plasters de til med reklamer? Reklamerne skaber indtægter for bloggeren såvel som andre produkter som måske bliver promoveret via et blog indlæg.

Større bloggere er ofte modtagelige overfor at modtage et beløb fremfor at promovere et bestemt produkt. Denne form for reklame, tjener de også penge på.

Hvem ejer en blog?

Bag enhver blog er der en afsender, og det kan være svært at gennemskue, hvem denne person er. Der vil altid være en bestemt person knyttet til en blog. I mange tilfælde vil der også være billeder af denne person, så du har mulighed for at skabe dig et helhedsindtryk af ejeren. Det kan også være flere personer, der står bag en blog, men i langt de fleste tilfælde er det en enkeltperson eller et par.

Som læser kan du nemt kommentere på de indlæg, der bliver lagt op på bloggen. Er du ejer af en blog, så kan du også svare på disse kommentarer og på den måde vise din synlighed og være til stede. Det kan være en god idé at tage sig tiden til, hvis du vil sikre dig nogle trofaste læsere, der vender tilbage.

I dag findes der forskellige bureauer, der står for at lave professionelle blogs til de store bloggere herhjemme og i udlandet. Derfor er mange af de store blogs ejet af bloggeren selv, men samtidig også ejet af et firma, der betaler løn til den pågældende blogger. Det er virksomheder som bloggersdelight.dk, som producerer blogs og kæder forskellige bloggere sammen alt efter deres stil og kategori.

At blogge kræver tålmodighed og en god idé!

Hvis du gerne vil starte din egen blog, så er det ikke fra den ene dag til den anden, at du kan få mange tusinde læsere og mærke succesen. Især på et marked, som efterhånden er godt mættet med muligheder, kan det være svært at skille sig ud, hvis du vil det samme som mange andre. Derfor kræver det tålmodighed fra din side, hvis du gerne vil starte en blog.

Algoritmer har en stor betydning for, hvad vi ser på vores computer. Med en stigende popularitet vil algoritmerne placere dig højere i søgeresultaterne og koble dig sammen med flere nye mennesker. Derfor tager det tid for folk at få et kendskab til din blog, og i starten er det vigtigt, at du promoverer dig selv. Det kan være gennem sociale medier og bekendte, og på den måde får du gjort andre opmærksomme på dig. Samtidig kan det være tilfældigheder, der har afgørende betydning for din succes. Skriver du et indlæg, der bliver delt mange gange, så vil det automatisk komme op på langt flere computerskærme, og det vil tiltrække opmærksomhed.

Samtidig skal du have en god idé eller vinkel på et emne, som du er særligt interesseret i. Du skal ikke lave en blog med indlæg i alle mulige retninger. Vi vil gerne selv vælge, hvad vi vil læse, og derfor skal din blog være til at kategorisere. Du skal med andre ord beslutte dig for, hvad din blog skal omhandle og derefter finde din helt egen og unikke vinkel på emnet eller de emner, du gerne vil behandle. På den måde har du den bedste mulighed for at skabe en succesfuld blog.

Hvordan opretter man en blog?

Når du har idéen, så er det på tide at komme i gang med din blog. Det er heldigvis nemt og forholdsvis billigt for dig at starte en blog. Her skal du bruge en række elementer, der er nødvendige for at kunne opbygge en hjemmeside, og vi vil selvfølgelig komme omkring dem alle sammen. Elementerne er:

Først og fremmest skal du have fat i et domæne, der er din unikke hjemmesideadresse. Denne hjemmesideadresse ejer du, og du skal købe dig til denne adresse. Det er heldigvis en billig fornøjelse for dig. Alle domæner kan som udgangspunkt købes, men det kræver selvfølgelig, at det ønskede domæne er ledigt. Det kan du undersøge på de fleste forskellige udbydere. F.eks. Simply eller Azehosting. I Danmark har vi normalt endelsen .dk, men er dit domæne optaget, så kan du prøve dig frem med .com eller .net, der også er hyppigt anvendte endelser.

Når du køber et domæne, så vil du have rettighederne til det i 12 måneder. Det betyder, at du ejer domænet i et år, og efterfølgende skal du sørge for at forny dette. Hvis ikke du får fornyet domænet, kan du risikere, at en anden tager dit domæne efter 12 måneder. Kan du ikke få dit ønskede domæne, så kan du skrive dig på venteliste eller kontakte ejeren af domænet. Måske I kan indgå en aftale om, at du kan købe eller overtage domænet.

Mangler du eksempler på domæne navne eller vil have indspiration fra udløbende domæner? Så er Simply’s “domæne ninja”-liste lige noget for dig.

Næste skridt i hvordan man laver en blog

Det næste, du skal have fat i, hvis du gerne vil oprette en blog, er et webhotel. Ligesom på almindelige hoteller, så lejer du dig ind hos et hostingfirma, der tilbyder dig lagringsplads til al din data. Du køber plads på en harddisk, hvor andre hjemmesideejere også kan købe plads. Alt efter lagringsplads og andre funktioner skal du betale et beløb hver måned for at have denne plads.

Webhoteller er der nok af, og det er en nødvendighed for dig, hvis du vil oprette en blog. Her gemmer du al data, der skal bruges til din blog, hvilket giver andre mulighed for at tilgå din blog. Hvis du ikke har et webhotel, så kan de besøgende ikke tilgå din blog, som du ønsker det. Mange webhoteller har også en teknisk assistance, som du kan få hjælp af, hvis der sker noget med din hjemmeside. Det er for mange en stor tryghed, og det kan gavne dig på længere sigt.

Læs mere om hvad et webhotel er her

Hvad koster et webhotel?

Når det kommer til prisen på et webhotel, så er det ikke noget, der koster dig en formue. Men på grund af de mange forskellige udbydere er det umuligt at fastslå en gennemsnitlig pris. Her er der flere forskellige variabler, der har betydning for prisen. Først er der en førstegangsydelse, som nogle hostingfirmaer kræver af dig. Det er langtfra alle, der har dette krav, men til gengæld kan det betyde flere funktioner eller en billigere betaling hver måned.

Netop den månedlige betaling er det næste, der har betydning for prisen. Du betaler for forskellige services og funktioner, og så har mængden af plads også noget at sige for prisen. Her bør du overveje, hvilke funktioner du får brug for. Der er nemlig nogle af dem, der er yderst fordelagtige at have stillet til rådighed.

Du kan frit vælge mellem alle webhoteller, og det gælder både danske og udenlandske. Dog er der nogle fordele ved de forskellige. Vælger du dansk hosting, så vil du være garanteret den hurtigste løsning. Der er kort afstand mellem kunde og server, og det betyder en hjemmeside, der kører hurtigt. Vil du derimod satse på en international blog, så kan det være en fordel at leje et webhotel i udlandet.

Hvordan aktiverer jeg mit domæne?

Når du har fået fat i et webhotel og dit ønskede domæne, så skal aktivere dette. Har du fået et domæne med .dk som endelse, så skal du ind via DK Hostmaster. De holder styr på alle .dk-domæner, og på den måde kan du få aktiveret dit. De sender dig en mail med et kodeord, som du skal logge ind med på deres selvbetjening. Derefter kan du aktivere dit domæne.

Hvad er WordPress

Nu er du klar til at tage hul på bloggens design og opsætning, og det kan du passende benytte WordPress til. WordPress startede som et meget simpelt system, der var tiltænkt forskellige blogs, men i dag producerer de også større hjemmesider. Det er et system, der kan bruges af alle, og som gør det nemt og simpelt at oprette en flot hjemmeside eller blog. En af de store fordele er nemlig, at det er nemt at navigere rundt i WordPress.

Den overskuelige indholdsstyring og høje brugervenlighed gør det muligt for dig at benytte så mange af de forskellige funktioner i WordPress som overhovedet muligt. Du skal ikke bruge tid og kræfter på at gennemskue systemet, men blot vælge til og fra, som det passer dig. I dag er det også det mest anvendte system i verden, og derfor kan du altid finde guides og gode råd online.

WordPress er et såkaldt CMS, som står for Content Management system. Det er et system, der er opbygget af forskellige kasser, som du sammensætter efter dine ønsker. Disse kasser kaldes for ”plugins”. Du kan finde tonsvis af disse på nettet, som du kan bruge til at skabe din unikke blog lige efter din smag.

Hvad koster WordPress?

Kort og godt – WordPress er gratis. Men der findes et hav af plugins og temaer/designs – nogle er gratis andre koster penge.

Der findes også andre muligheder, når det gælder CMS-systemer, men WordPress er nemt at gå til og særdeles håndgribeligt. Selve systemet er ganske gratis for dig. Det betyder, at softwaren tilbyder fri adgang til kildekoden, og dermed har du lov til at redigere i og forbedre koden.

Det du kommer til at betale for er opbevaringen af din hjemmeside. Det er her webhotellet kommer ind i billedet. Webhotellet hoster dine filer, og gør dem tilgængelige via dit købte domæne navn.

Spred budskabet

Når du har styr på ovenstående, så er du klar til at gå i gang. Få skrevet nogle indlæg, inden du spreder budskabet om din nye blog. Her er det en god idé at oprette en tilhørende Instagram-konto, hvor du uploader billeder og skaber en direkte trafik til bloggen. Brug dine bekendtskaber og dit netværk, så du kan få så mange mennesker til at følge med som overhovedet muligt.

Vi håber du fik inspiration til at komme i gang – har du spørgsmål til hvilket webhotel du skal vælge er du velkommen til at maile til os på info@webhostio.dk.

Seneste indlæg

Start med at bygge hurtige, smukke og moderne websites i løbet af ingen tid.

Image placeholder
Hvad er SSL
17/09/2020 06:39
Image placeholder
Domænenavne
16/09/2020 02:18