Hvad koster et domæne?

Læsetid: 2 minutter, 41 sekunder
10/03/2020 10:20

Har du en virksomhed, er et domæne nærmest uundværligt. Med et domæne gør du det nemt for folk at finde din hjemmeside, og dermed øger du din synlighed på nettet. Her nedenfor kigger vi nærmere på domæner og domænepriser, så du kan blive klogere på sagerne.

Hvorfor investere i et domæne?

En hjemmeside ligger på en server, som har en unik IP-adresse. Denne IP-adresse består af en lang række tal, og det kan naturligt nok være svært at huske alle disse. Derfor er det smart at have et domæne.

Et domæne består af et domænenavn og en domæneendelse. Domænenavnet kunne eksempelvis være ”eksempel”, og domæneendelsen kunne være ”.dk”. Det samlede domæne er altså ”eksempel.dk”. Når en internetbruger skriver dette domæne i sin browser, bliver vedkommende sendt videre til den IP-adresse, domænet er koblet sammen med. Det smarte ved dette er, at man som bruger blot skal huske på domænet ”eksempel.dk” frem for på den lange og snørklede IP-adresse.

Hvordan du finder domænenavne

Du kan i princippet kalde dit domæne, lige hvad du vil. Da domænet har til formål at gøre det nemmere for brugerne at finde din hjemmeside, er det imidlertid klart, at det giver god mening at vælge et simpelt domænenavn, som er nemt for brugerne at huske. Har du en virksomhed, vil det mest oplagte være at kalde dit domæne det samme, som virksomheden hedder.
Du kan finde domænenavne hos forskellige webhotel udbydere på nettet. Her kan du søge efter et domæne for at tjekke, om det er ledigt, og hvis det er dét, kan du købe brugsretten til det.

Sådan beregnes domænepriser

Vi skal lige have slået fast, at du faktisk ikke kan købe et domæne, men derimod kan købe brugsretten til et domæne. Et domæne er altid ejet af en ”højere magt” – eksempelvis af den danske stat – men du kan købe retten til at bruge det.

Når du vil købe brugsretten til et domæne, skal du betale et oprettelsesgebyr hos den udbyder, du handler hos. Dette er som regel ikke specielt stort, men det kan naturligvis variere lidt fra udbyder til udbyder.

For at bevare retten til at bruge dit domæne skal du betale et årligt gebyr, og det er som regel dette, der får domæneprisen til at stige. Hvis ikke du betaler det årlige gebyr, kan domænets brugsret købes af en anden.

Domænepriser afhænger af domæneendelsen

Dit domænes pris har ikke noget med dit domænenavn at gøre. Domænet koster ganske enkelt det samme, uanset hvilket domænenavn du vælger. Derimod afhænger forskellige domænepriser af den domæneendelse, du vælger.

Dit domænes pris varierer altså alt efter, om du vælger eksempelvis domæneendelsen ”.dk”, ”.com” eller ”.org”. Som regel får du den laveste domænepris, hvis du vælger endelsen ”.dk”. Medmindre du påtænker at skulle udvide din forretning internationalt, giver det derfor god mening at vælge denne løsning.

Der er desuden ingen regler for, hvilke IP-adresser forskellige domæner kan kobles sammen med. Blot fordi dit domæne har endelsen ”.dk”, er det altså ikke et krav, at din hjemmeside skal være på dansk.

Seneste indlæg

Start med at bygge hurtige, smukke og moderne websites i løbet af ingen tid.

Image placeholder
Hvad er SSL
17/09/2020 06:39
Image placeholder
Domænenavne
16/09/2020 02:18