Hvad er et domæne?

Læsetid: 2 minutter, 55 sekunder
10/03/2020 07:32

En hjemmeside ligger på en server, som har en unik IP-adresse. Denne IP-adresse består af en lang række tal, og den kan derfor være svær at huske på. Derfor har man opfundet domæner – de gør det nemmere for brugere at finde frem til den rette IP-adresse.

Et domæne kunne eksempelvis være ”eksempel.dk”. Dette domæne kobles sammen med en specifik IP-adresse, og når en bruger skriver ”eksempel.dk” i sin browser, bliver vedkommende altså sendt videre til den IP-adresse, domænet hører til. Webhotellet sørger for at vise filerne på serveren som er forbundet med domænet.

Der kan kun være én IP-adresse tilknyttet hvert domæne, men du kan godt have flere domæner, der alle sammen peger på den samme IP-adresse.

Hvad er et domænenavn?

Et domæne består af et domænenavn og en domæneendelse. Hvis vi fortsætter med eksemplet fra før, er ”eksempel” domænenavnet i domænet ”eksempel.dk”. I dette tilfælde er endelsen ”.dk”. Vi svarer på spørgsmålet ”hvad betyder domæneendelsen?” senere.

Der er stort set frit valg på alle hylder, når det kommer til domænenavne. Har du en virksomhed, hvorfor du har brug for et domæne, vil det som regel give god mening at vælge det samme domænenavn som navnet på din virksomhed. Hos forskellige udbydere af domæner kan du tjekke, om et specifikt domænenavn er ledigt. Er det dét, kan du købe brugsretten over domænet.

Hvad betyder domæneendelsen?

Ud over at du har et domænenavn, har du også en endelse. Denne kunne eksempelvis være ”.dk”, ”.com” eller ”.blog”. Endelsen kan fortælle brugeren noget om, hvad vedkommende kan forvente at finde på din hjemmeside.

Vælger du domæneendelsen ”.blog”, ved en bruger allerede på forhånd, at vedkommende finder en form for blog på denne landingsside. Havde du derimod valgt endelsen ”.org”, ville man som bruger forvente, at man blev præsenteret for en organisation af den ene eller anden art på den pågældende hjemmeside.

Det kan altså give god mening at vælge en domæneendelse, der nogenlunde matcher indholdet på din hjemmeside. Det gælder dog fortsat, at der ikke er nogen regler for, hvad der må ligge på forskellige domæner med forskellige domæneendelser. Blot fordi du har valgt domæneendelsen ”.dk”, er det altså ikke et krav, at din hjemmeside er på dansk. Ligeledes er det ikke et krav, at der er tale om en blog, blot fordi dit domæne ender på ”.blog”; det giver bare god mening.

Hvad er domæner, og hvad er et domænenavn?

For at opsummere er et domæne en sammensætning af et domænenavn og en domæneendelse. Der findes mange forskellige domæneendelser, men der er alligevel et begrænset antal, hvorimod du kan vælge mellem alverdens forskellige domænenavne.

Og hvad betyder domæne så? Jo, at du har et domæne, betyder kort og godt, at du gør det nemt for brugere at finde din hjemmeside. Samtidig får du mulighed for at oprette personlige e-mailadresser, da en sådan består af et navn efterfulgt af @ og et domæne. Det kunne altså være navn@eksempel.dk. Har du en virksomhed, virker det langt mere professionelt at sende e-mails fra en personlig e-mailadresse, og samtidig gør du det også klart og tydeligt for kunder og samarbejdspartnere, at det er netop dig, de kommunikerer med.

Mangler du idéer til hvad dit navn til domænet skal være? Simply har en service for udgående domæner, der måske kan give dig nogle idéer. Følg linket her.

Seneste indlæg

Start med at bygge hurtige, smukke og moderne websites i løbet af ingen tid.

Image placeholder
Hvad er SSL
17/09/2020 06:39
Image placeholder
Domænenavne
16/09/2020 02:18