Hvilket webhotel skal jeg vælge?

Læsetid: 7 minutter, 38 sekunder
01/07/2024 07:04

Hvilket webhotel skal jeg vælge? Det er et spørgsmål, som går igen og igen. Det kan være forvirrende, at skulle vælge mellem de mange udbydere og deres mange tilbud. Vi her på Webhostio vil prøve at give dig nogle guidelines for, hvordan du vælger det webhotel, som passer dig.

Til at starte med, er det en god idé at gøre op med sig selv: Hvad skal din hjemmeside bruges til? Det er vigtigt i processen for at finde ud af hvilket webhotel skal jeg vælge, eller retter skal du vælge?

  • Blog
  • eCommerce
  • Personlig side
  • Business card
  • Noget helt andet?

Du skal også tænke over:

  • Hvor mange besøgende forventer du?
  • Har du et bestemt budget, som skal overholdes?
  • Support – er det vigtigt for dig?
  • Skal supporten det være dansk, og skal det være muligt at ringe til dem?
  • Har du brug for at have flere domæner knyttet til samme konto?
  • Skal have One-click-installer

Mange spørgsmål gør sig gældende når det kommer til, hvilken type hosting, som passer bedst til lige præcis din hjemmeside.

Hvilket webhotel skal jeg vælge?

Selvom der er et stort udvalg af webhosts derude, der tilbyder gratis webhotel, bør du altid overveje, at købe betalt hosting.

En af de største fordele ved betalt hosting, er at du enten kan dele server (shared hosting) med andre eller have din helt egen (dedicated hosting). Ved at have ens egen server, gør at du har 100% af de ressourcer, som serveren har at tilbyde. Deler du serveren med andre, vil de bruge den samme CPU, RAM og hastighed, serveren kan tilbyde.

Men hvad er så forskellen på shared og dedicated webhosting?

Ved at have egen server, er det kun dine besøgende, som gør brug af din servers ressourcer, hvilket er at fortrække, fordi din hjemmeside kan bruge serverens ressourcer langt mere effektivt, og få din hjemmeside til at loade hurtigere. Hurtigere load tider er mere brugervenligt, og giver et bedre SEO standpunkt i Google.

Hvis du ikke er teknisk, anbefaler vi at du lader en webhost eller webhotel udbyder klare den opgave for dig.

Læs mere om hvad er et webhotel, hvis du skulle være i tvivl.

Gratis hosting

Fordele ved gratis hosting

  • Det er gratis!
  • Fint til personlig brug uden mange besøgende.
  • God til at eksperimentere med scripts, content management systemer etc.

Ulemper ved gratis hosting

  • Mange gratis hosts tilføjer reklamer til din side.
  • Ikke effektivt for virksomhedshjemmesider. (Sender heller ikke det rette budskab.)
  • Nogle services tillader ikke, at du selv indsætter reklamer på din hjemmeside.
  • Flere personer på samme server. Det gør din hjemmeside langsommere.
  • Hvis du ikke selv ejer et domæne får du tildelt et sub-domæne. F.eks. mitnavn.gratishost.dk
  • Begrænset plads og trafik.
  • Begrænset web features som MySQL databases, mail kontoer etc.

Generelt er “friheden” meget lavere hos en gratis host fremfor en betalt host.

Læs mere om gratis hosting

Betalt hosting

Der er forskellige former for betalt hosting. Dette kan variere fra en betalt konto på en virksomhedsserver til din egen Virtual Private Server, som er en virtuel server installeret på en fysisk server til helt egen brug. Ofte har betalt hosting en garanteret oppetid på 99% og 24/7 support enten dansk eller engelsk.

Fordele ved betalt hosting

  • Hurtigt og nemt
  • Fyldt med features
  • Større mængde plads på både harddisk og båndbredde sammenlignet med gratis hosting
  • Højere server uptime garanti
  • 24/7 support
  • 1-Click-Installers

Ulemper ved betalt hosting

  • Modsat en gratis host koster det penge hver måned, at have sine filer hostet på en server.
  • Priserne bliver højere des flere features og specifikationer, du skal bruge. F.eks mere plads eller en adgang til hurtigere servere.

Find webhotel sammenligning her.

Hvilket webhotel skal jeg vælge?

Shared Web Hosting

Denne mulighed ligner meget Virtual Private Server (VPS), men din hjemmeside er hostet på deres egen partition på en fysisk server såvel, som mange andre hjemmesider. Dette er generelt den mest økonomiske mulighed for hosting, da mange mennesker deler de samlede omkostninger ved servervedligeholdelse.

Denne form for web hosting minder om gratis versionen. Ofte er der dog et max antal brugere på hver server. Flere deler økonomisk om de ressourcer serveren tilbyder.

Dedicated Web Hosting

En server, der er dedikeret, udelukkende til din egen hjemmeside. Mere egnet til store virksomheder, da det giver dem mulighed for fuld adgang til serveren, herunder valg af operativsystem og server hardware specifikationer. Dette er den dyreste mulighed for at hosting din egen hjemmeside.

Skal du oprette en blog? Så anbefales en shared web hosting.

Hvad skal din hjemmeside bruges til?

Om du skal til at starte en blog, webshop eller personlige side, så er det vigtigt at spørge sig selv: “Hvad skal siden bruges til?”. Det afhænger nemlig af hvor meget plads du har brug for. Mange betaler mere end de har brug for. Har du f.eks. en personlig side med 30GB plads, og kun bruger den til at vise CV eller projekter, du har arbejdet med. Så kommer du, med stor sandsynlighed aldrig til at bruge de 30GB. Du vil kunne finde besparelser på at vælge den mængde plads, som passer til dit behov.

Har du derimod en blog, hvor du skriver indlæg dagligt, uploader billeder af mad, ferier og generelt bare dagligdags-ting, så kan du godt forvente at bruge en del plads. Store billeder kan nemlig godt fylde flere megabytes. Er du heller ikke særligt teknisk, kender du sikkert heller ikke til optimering af billede størrelser uden de mister kvalitet. Uden optimering af billederne kan man hurtigt bruge store dele af sin plads.

Gør op med dig selv hvor meget plads du har brug for til at starte med. Hvis din blog fylder 5GB bør du ikke starte med en løsning der kun tilbyder dig 5GB. Der skal selvfølgelig også være plads til din hjemmeside udvikler sig. Vælg derfor en større pakke. Husk du kan altid udvide.

Hvor mange besøgende forventer du?

Har du en hjemmeside, hvor du forventer mange besøgende adgangen? F.eks. en populær webshop. Så skal du kigge efter ubegrænset trafik.

Trafik er et af de vigtige parametre, at kigge efter, når man skal vælge webhotel. Trafik kan sammenlignes med data fra dit mobilabonnement. Hvis du har 5GB data om måneden, som du opbruger, sætter udbydere ned for hastigheden, du henter data med, eller lukker helt af for forbindelsen. Det samme sker ved webhotel-udbyderne. De overvåger dit dataforbrug for, hvor meget data, som sendes til dine brugere. Overskrides begrænsningerne, kan de ligesom mobilabonnement-udbyderne skrue ned for hastigheden eller lukke helt for trafikken.

I værste fald kan for lidt trafik koste dig dyrt, fordi du mister potentielle kunder – hvis du driver en webshop, eller sælger produkter online. Ikke nok med det, kan du være så uheldig, at Googles crawlere kommer forbi den dag, al din trafik er opbrugt, og derfor straffer siden i dets søgeresultater enten pga. 404-fejl eller langsom loade-tider.

Generelt tilbyder de mange udbydere ubegrænset trafik, men husk at undersøge den webhost løsningen du vælger.

Har du brug for support?

Er du teknisk stærk eller ikke, så kan support være en deal-breaker for mange. Har du brug for hjælp til noget vedrørende dit webhotel, skal du helst, hurtigt og nemt kunne komme i kontakt med supporten, for at få dit problem løst.

Er det vigtigt for dig at kunne kontakte via et support-system også kaldet et ticket-system, eller skal du kunne ringe og snakke med en supporter?

De billige udbydere har nemlig lidt forskellig tilgang til support. Hos nogle tilbydes der kun support gennem et ticket system andre tilbyder begge dele.

Noget helt andet er supporten, som tilbydes. Snakker de dansk eller er engelsk okay? Prøv at læse et par anmeldelser på Trustpilot, som omhandler udbyderens support. Så får du dannet dig et godt indblik i hvilken service du kan forvente.

Domæne håndtering

Udnyt dit produkt.

Har du flere domæner at holde styr på? Så bør du kigge efter en udbyder, som kan håndtere flere domæner under samme konto. Og ikke mindst kunne tilbyde, de forskellige domæner, at køre på samme webserver. Kan de, køre på samme server, kan du spare penge og samtidig formindske spild plads og trafik, du ellers ikke ville have brugt.

Tænk frem

Mange tænker på her og nu. Find ud af om din host er her for at blive. Det er træls, at blive tvunget over til en ny webhost, som du i første omgang valgte fra.

Derudover er det også en god idé, at kigge på de løsninger, som udbyderne ellers tilbyder. Passer de til dit behov når din hjemmeside udvikler sig? Har du mulighed for at opgradere til rimelig services?

Er der gode fremtidsmuligheder for udvikling?

One-click installer

Har du brug for at webudbyderen har en one-click installer? I dag tilbyder de fleste udbydere en installer gennem deres cPanel eller dashboard. One-click installeren hjælper dig med at installere ‘content management systems’, hurtigt og enkelt. Du skal kun opgive nogle få informationer.

Find oversigten over de mange webhotel-udbydere her

Seneste indlæg

Start med at bygge hurtige, smukke og moderne websites i løbet af ingen tid.

Image placeholder
Webhosting
24/07/2024 04:34