Domænenavne

Læsetid: 11 minutter, 41 sekunder
16/09/2020 02:18

En hjemmeside, som du kender den, ligger på en server, et webhotel, som har en unik IP-adresse. En IP-adresse består af en lang række tal, og en sådan kan derfor være svær at huske. For at gøre det nemmere at finde en bestemt hjemmeside – altså en særlig IP-adresse – benytter man derfor domænenavn. Indhold… View Article

En hjemmeside, som du kender den, ligger på en server, et webhotel, som har en unik IP-adresse. En IP-adresse består af en lang række tal, og en sådan kan derfor være svær at huske. For at gøre det nemmere at finde en bestemt hjemmeside – altså en særlig IP-adresse – benytter man derfor domænenavn.

Når du køber dit domænenavn, opsættes dette til at pege brugeren hen til netop den IP-adresse, din hjemmeside har. Det vil sige, at man som bruger kan skrive eksempel.dk i ens browser i stedet for at skulle skrive alle de mange tal, der indgår i den pågældende hjemmesides IP-adresse. 

Domænenavne har altså kort og godt til formål at gøre det nemmere for internetbrugere at finde de hjemmesider, de er på udkig efter. Vil du gerne gøre det nemt for andre at finde eksempelvis din blog, dit firma eller din webshop på nettet, gør du derfor klogt i at investere i et domænenavn – også kaldet et domain navn / domæne navn. På den måde sikrer du, at folk kan finde frem til dig uden, at de behøver at huske på din IP-adresse.

Hvad kan jeg bruge et domæne til?

Ud over at du med et domænenavn kan øge din synlighed, er der også mange, der vælger at købe domænenavne fordi de gerne vil have mulighed for at oprette en personlig e-mailadresse. Det gælder nemlig, at hvis du køber domænenavnet eksempel.dk, kan du lave e-mailadresser, der hedder navn@eksempel.dk. Det gør det nemt for folk at se, at det er netop dig, de kommunikerer med. 

Særligt hvis du driver en forretning, er det fornuftigt for dig at have din egen e-mail. Når du skriver med dine kunder, vil disse nemt kunne se, at det er netop dig og din forretning, de er i kontakt med. Det er praktisk, og desuden virker det væsentligt mere professionelt at modtage en e-mail fra info@eksempel.dk, end det gør at modtage en e-mail fra prinsesselise9@hotmail.com. 

Derfor; Har du en professionel forretning? Så køb domænenavn, så du nemt kan blive set og kan blive taget seriøst af dine kunder og samarbejdspartnere.

Hvilket domænenavn bør jeg vælge? 

Du kan i princippet kalde dit domæne hvad som helst. Da dit domænenavn har til formål at gøre det nemt for brugerne at finde dig, gælder det imidlertid altid om at købe domænenavne, der er bare nogenlunde til at huske. Vælger du domænenavne, der er lange og snørklede, er det lige så svært for brugerne at huske, som det ville være for dem at huske din IP-adresse. For nemheds skyld er det altså en god idé at købe domænenavne, der er lette og ligetil at huske på. 

Du skal naturligvis vælge et domæne, der passer til din forretning, din blog eller hvad end du nu ellers skal bruge dit domæne til. Driver du en virksomhed, er det oplagt at købe domænenavne, der blot er din virksomheds navn tilsat din valgte endelse. Endelserne kigger vi nærmere på om lidt. 

Det gælder desuden, at det kan give god mening ikke blot at købe domænenavn, men derimod at købe domænenavne, der alle sammen kan pege imod den samme IP-adresse. Ved at have flere domænenavne med eksempelvis forskellige endelser, bliver brugerne sendt videre til den rigtige hjemmeside uanset, om de husker den korrekte endelse eller ej. 

Du kan altså med fordel købe både eksempel.dk, eksempel.com og eksempel.org og så sørge for, at de alle sammen peger på den samme IP-adresse. På den måde går du ikke glip af vigtig trafik blot fordi brugerne ikke kan huske den specifikke endelse.

Køber du domænenavne med æ, ø og å i, kan du desuden med fordel sende disse videre til et domæne, der i stedet benytter ae, oe eller aa. Indeholder din virksomheds navn æ, ø eller å, giver det god naturligvis god mening at købe domænenavne, der staves med disse specialtegn, så brugerne nemt kan finde dig. Dog kan det gøre det svært for personer med andre tastaturer end danske at finde din hjemmeside eller at sende dig en e-mail, hvis du benytter æ, ø eller å. Derfor bør du købe domænenavne, der kan skrives på ethvert tastatur og bruge disse som dine primære sider, men derudover også købe domænenavne, der indeholde specialtegn. Sørg blot for, at disse bliver sendt videre til de relevante sider uden specialtegn.

Hvilken endelse skal jeg vælge? 

Ud over at du har et domænenavn, har du også en domæneendelse. I eksempel.dk, er endelsen .dk. 

Du kan vælge imellem et helt hav af forskellige endelser alt efter, hvilken type hjemmeside du har med at gøre. .dk og .com er nogle af de mest udbredte endelser at bruge i Danmark, men du kan også sagtens bruge andre. 

.dk er naturligvis den lokale, danske endelse, imens .com er den internationale endelse. Har du et håb om, at du kommer til at trække udenlandsk trafik til din hjemmeside, kan det give god mening at vælge en .com-endelse for ganske enkelt at sætte et internationalt præg på dit domænenavn. 

Har du en blog, kan du vælge endelsen .blog, og skal du købe domænenavne til en organisation, kan du med fordel blandt andet vælge endelsen .org. 

Ved at købe domænenavne og domæneendelser, der siger noget om hjemmesiden, bliver det nemmere for internetbrugerne at gennemskue, hvem eller hvad de har med at gøre. Hvis du eksempelvis køber domænenavn med endelsen .blog, er man som bruger ikke i tvivl om, at det sandsynligvis er en form for blog, man har med at gøre. 

Der er naturligvis ingen begrænsninger i forhold til, hvad du indholdsmæssigt kan skrive på din hjemmeside afhængigt af domæneendelserne. Selvom du køber domænenavne med endelsen .dk, behøver du ikke nødvendigvis at skrive på dansk. Ligeledes behøver du i princippet heller ikke nødvendigvis at have med en organisation at gøre, blot fordi du vælger endelsen .org. 

Som nævnt, er endelsen på dit domænenavn dog en god indikator for, hvilken type hjemmeside man som bruger kan forvente at komme ind på, og derfor giver det selvfølgelig også god mening at vælge en endelse, der giver mening i forhold til dit indhold. 

Ønsker ud at købe domænenavne med specialtegn i, skal du vælge nogle af de endelser, der tillader specialtegn. Det gør eksempelvis .dk, .com, .org og .net. Når du køber dit domænenavn, kan du tjekke med udbyderen, om du har mulighed for at kombinere et domænenavn med specialtegn i med en særlig domæneendelse.

Køb domænenavn, før nogle andre gør det

Du køber domænenavne for at gøre det nemt for internetbrugere at finde netop din hjemmeside. Dit domænenavn og din domæneendelse bliver koblet sammen med din helt særlige IP-adresse, og derfor kan der heller ikke være to ens domæner. Hvert eneste domæne er ganske enkelt unikt.

Det gælder, at du godt kan koble det samme domænenavn sammen med flere forskellige domæneendelser, men det samlede domæne kan kun være koblet sammen med én IP-adresse. Som vi også har været inde på, er netop dette grunden til, at det kan give god mening at købe flere forskellige domæner, der ligger op ad hinanden, så du øger din synlighed på nettet. Har du eksempelvis opdaget, at brugere ofte kommer til at skrive exempel.dk i stedet for eksempel.dk, ville det give god mening også at købe det førstnævnte domænenavn. Dette skal du så sørge for at koble sammen med det rigtige domæne. Går en bruger ind på exempel.dk, vil vedkommende således blive omdirigeret til eksempel.dk. 

Da der kun kan være ét af hvert domæne, skal du ikke vente for længe med at købe de domænenavne, du er interesseret i. Er du eksempelvis i gang med at starte en virksomhed op, er det naturligvis ærgerligt, hvis det mest oplagte domænenavn bliver snuppet lige for næsen af dig, fordi du ikke er hurtig nok. Derfor: Hvis du vil have de helt rette domæner, så køb domænenavn så snart, du ved, hvad du vil kalde din forretning, din blog eller din organisation. 

Hvem står for køb af domænenavne?

Du kan købe domænenavne – eller domainnavne – hos mange forskellige udbydere. Når du skal købe domænenavn, er det derfor blot om at finde frem til, hvem du allerhelst vil handle med. 

Køber du et .dk-domæne, er det DK Hostmaster, der administrerer dit domæne. Det gælder uanset, hvem du køber dit domæne igennem. Når vi skriver, at du ”køber domænenavne”, skal vi desuden lige have afklaret en ting. Det gælder nemlig, at du egentlig ikke som sådan kan købe et domænenavn. Alle domæner med .dk-endelse ejes i virkeligheden af den danske stat. Du kan imidlertid købe brugsretten af et domæne, og har du købt denne, er der ingen andre, der må bruge dit domæne. 

Indimellem opstår der konflikter imellem mennesker, som har købt domænenavne, der ligger meget tæt opad hinanden, og hvor det derfor skal afgøres, hvem der har ret til de forskellige domænenavne. Til dette findes der et særligt klagenævn. Dette klagenævn anvendes også i situationer, hvor én mener, at vedkommende har ret til et domæne, hvis brugsret i virkeligheden juridisk set tilhørere en anden.

Hvad koster det at købe domænenavne? 

Det er ikke muligt at komme med et endegyldigt svar på, hvad et domæne koster, da det afhænger af flere forskellige faktorer. Blandt andet er der som regel et oprettelsesgebyr på det at oprette et domæne, og dette gebyr kan variere alt efter, hvor du køber domænenavne henne. 

Ud over at det koster noget at oprette dit domæne, koster det også noget at holde det i gang. Der er et årligt gebyr på ethvert domænenavn, og blot fordi du har købt brugsretten til et domænenavn, ejer du det altså ikke for evigt. Betaler du ikke det årlige gebyr, mister du retten til at bruge dit domænenavn. Køb derfor ikke et domænenavn, og forvent, at du har ret til at bruge det både nu og om fem år. Du skal have med i dit budget, at der skal betales for domænet årligt. 

Størrelsen på de årlige gebyrer hænger i høj grad sammen med hvilken domæneendelse, du vælger. Ofte er det billigste at købe et domæne med .dk-endelse, da et sådant er billigt i årlige omkostninger. Skal du have en udenlandsk endelse, bliver dit domæne som regel dyrere at holde i gang, men størrelsen på de årlige gebyrer kan variere meget. 

Det er klart, at hvis du kan få meget trafik på en anden endelse end .dk, så bør det økonomiske aspekt ikke at være afgørende. Det samme gælder selvfølgelig, hvis der er en anden endelse, der ganske enkelt giver bedre mening i det specifikke tilfælde. Kan du lige så godt bruge et domæne med en .dk-endelse, kan du naturligvis lige så godt vælge dette, når nu det er det billigste. 

Skal du flytte et domæne fra én udbyder til en anden, koster det ligeledes et gebyr. Dette skal du også have for øje, når du regner de samlede udgifter ud. Når du køber domænenavne, er der således flere forskellige ting, der har indflydelse på prisen. 

Det koster dog generelt ikke alverden at købe domænenavne, og de årlige omkostninger er i langt de fleste tilfælde heller ikke voldsomme. Du kan derfor også ganske roligt købe et domænenavn, hvis du eksempelvis er i gang med at starte virksomhed op, eller hvis du har fundet på det perfekte navn til din personlige blog. Som nævnt, skal du være så hurtigt ude som muligt, så sørg for at købe domænenavne så snart du ved, hvilke du er interesseret i. 

Netop fordi du skal forlænge din brugsret årligt, kan du altid droppe nogle domæner igen, hvis det viser sig, at du ikke har glæde og gavn af dem. 

Når du skal vælge, hvor du skal købe domænenavn henne af, kan du vælge at kigge på, hvor meget de forskellige forhandlere tager for både oprettelse og for at holde domænet i live. Du gør dog også klogt i at kigge på, hvordan servicen er hos de forskellige udbydere. Når du har købt domænenavn, skal du gerne have gang i en lækker og velfungerende hjemmeside. 

Får du problemer med din hjemmeside, kan det være en stor fordel at have valgt en udbyder, der eksempelvis har en god kundeservice, du kan kontakte. På den måde kan du få hjælp, hvis der opstår komplikationer efter, du har købt domænenavnene. 

Seneste indlæg

Start med at bygge hurtige, smukke og moderne websites i løbet af ingen tid.

Image placeholder
Hvad er SSL
17/09/2020 06:39
Image placeholder
Domænenavne
16/09/2020 02:18